Myter och sanningar om tvätt - HIT THE HAY

Myter och sanningar om tvätt

6 myter och sanningar om tvätt
8 enkla sätt att sova bättre Läsning Myter och sanningar om tvätt 3 minuter Nästa Bomullens miljöpåverkan

1. "Bakterier försvinner i 60 grader"

FALSKT

- Bakterier finns överallt. Skadliga bakterier lever och sprids så länge det finns mat (smuts och fukt). Det är alltså bättre att verkligen tvätta bort smutsen och sedan använda den temperatur som tvättmedlet är anpassat för. Vatten i sig innehåller också bakterier som kan växa om du inte torkar tvätten snabbt och effektivt. Torktumling har visat sig ha en mycket bättre effekt på att döda eventuella bakterier än höga tvättemperaturer.

2. "Lakanen börjar lukta gott igen om du tvättar dem i 60 grader eller mer".

FALSKT

- Ett lakan som luktar illa är inte lätt att få tillbaka i ursprungligt skick. Om ett plagg har börjat lukta så hjälper det inte att tvätta varmare. Försök med en sköljning i utspädd ättika och citronsyra och torka sedan. Lyocell är dock naturligt antibakteriell vilket motverkar dålig lukt och bakterietillväxt.

3 "Allt som kan tvättas i torktumlare bör också göra det"

FALSKT

- Självklart blir det ett onödigt slitage som förkortar sängklädernas livslängd. Du bör aldrig torktumla något som inte är ordentligt centrifugerat eftersom det blir en mycket onödig energibelastning. Att torka sängkläder genom upphängning gör också att de blir mindre skrynkliga.

4. "Du bör byta tvättmedel då och då eftersom de har olika effekter"

SANT

- Vissa tvättmedel är bra vid låga tvättemperaturer och andra kräver höga temperaturer eftersom de innehåller någon form av blekmedel som man kan vilja ha i sin vitvätt (men fungerar bara på bomull). Det är också bra att byta tvättmedel ibland för att få en annan miljö i tvättmaskinen som också kan ha mycket bakterier i sig. Glöm inte att öppna dörren för att torka mellan tvättmaskinerna.

5. "Du bör använda mjukgörare"

FALSKT

- Tygmjukmedel är inte bra för miljön, den största delen hamnar i avloppet. Den del som blir kvar på textilmaterialet ger en något mer hydrofob effekt (och binder vatten), vilket innebär att sängkläderna andas sämre.

6. "Ju mer tvättmedel desto renare tvätt"

FALSKT

- Ungefär 80 % av Sverige har mjukt vatten, vilket innebär att mindre tvättmedel behövs. Att använda för mycket tvättmedel gör att det skummar mycket och då tvättar man sämre eftersom det inte finns något vatten för smutsen att färdas och det blir också svårt att skölja efteråt. Sköljning för att bli av med smuts och kemikalierester är minst lika viktigt för en bra tvättprocess.

Tips!

Istället för att tvätta på för höga temperaturer och slita på både miljön och dina kläder/sängkläder finns det ett gammalt knep som säger att man en gång i månaden ska köra en tom tvättmaskin på högsta temperatur (90-95 grader) med 3 deciliter ättika istället för tvättmedel. Detta avkalkar din tvättmaskin och håller den ren och fräsch, vilket i sin tur förhindrar bakteriespridning.

Ett annat tips är att byta ut dina bomullslakan mot Lyocell. Förutom att Lyocell är mycket mjukare har Lyocell 10 gånger lägre bakterietillväxt än bomull tack vare sin andningsförmåga och fuktupptagningsförmåga.

Gratis frakt över 800kr

Fri frakt och byten tillgängligt.