Bomullens miljöpåverkan - HIT THE HAY

Bomullens miljöpåverkan

Bomull är "naturlig" och därför alltid bra?
Myter och sanningar om tvätt Läsning Bomullens miljöpåverkan 3 minuter Nästa De Fyra Sömnstadierna

Bomull är "naturlig" och därför alltid bra?

Bomull är ett av de vanligaste materialen i kläder och sängkläder. Det är lätt att tro att naturmaterial som bomull är bra för naturen. Tyvärr är detta inte helt sant. Bomullsplantan behöver mycket sol för att växa och cirka 200 frostfria dagar, det vill säga ett ganska varmt klimat. Mycket av den bomull som vi köper odlas i södra Asien. Växten behöver också mycket vatten, vilket innebär att bevattning vanligtvis krävs.

Vatten

Vid odling av bomull används stora mängder vatten för bevattning, men även när bomullen ska bearbetas till tyg krävs mycket vatten. Till exempel används i genomsnitt cirka 2 700 liter vatten för en t-shirt och cirka 11 000 liter för att göra ett par jeans. Problemet är att i många länder där bomull odlas är rent vatten en bristvara, så även om bomullen får tillräckligt med vatten är det inte säkert att de som bor där får det. Ett av de mest talande exemplen är Aralsjön, som en gång i tiden var jordens fjärde största sjö, men som i dag bara har cirka 10 procent av den ursprungliga mängden vatten kvar på grund av den intensiva bomullsodlingen i området.

Kemikalier

På bomullsodlingarna används många bekämpningsmedel för att hålla insekter och ogräs borta. Bomullsodlingar utgör bara 2,5 procent av världens odlade jordbruksmark, men 25 procent av de jordbrukskemikalier som används sprids på bomullsfälten. Det handlar om bekämpningsmedel med farliga kemikalier som skadar bomullsodlarna och miljön.

När bomullen skördas krävs ofta ytterligare kemikalier för att producera textilfibrer och för att bleka, färga och trycka på tyget. Plagg som transporteras långt behandlas med kemikalier för att inte mögla på vägen. När plagget köps finns det en risk att rester av de farliga kemikalierna finns kvar och påverkar bäraren via huden. Vissa kemikalier slits istället bort och hamnar i damm som vi andas in.



Vad kan jag göra?

* Släng inte kläder/sängkläder i onödan utan att försöka reparera dem om de går sönder eller ge bort dem om du tröttnar på utseendet.

* Välj andra fibrer. Det finns material som produceras på ett sätt som är bättre för miljön och som inte kräver lika mycket vatten. Till exempel lyocell.

* Köp begagnat. Begagnade kläder används och tvättas så de kemikalier som fanns i textilen är till stor del borta. Dessutom minskar miljöpåverkan eftersom ingen ny produkt tillverkas för dig.

* Sprid kunskapen till vänner och familj.

Gratis frakt över 800kr

Fri frakt och byten tillgängligt.